Stress =Vechten en vluchten, maar wat als je dat niet doet?

Stress wil zich uiten in de vorm van een vechten of vluchten reactie. In het reptielenbrein wordt daartoe bij stress volautomatisch een reactie in gang gezet. Door het vrijkomen van de hormonen cortisol en adrenaline stijgt de bloeddruk, gaat extra bloed naar de spieren en gaat het hart sneller gaat kloppen. En het brein activeert ook het zenuwstelsel. Door dat alles ben je helemaal klaar om in actie te komen. En als je dan daadwerkelijk vecht of vlucht gebruik je de vrijgekomen hormonen en komt het lijf als het gevaar voorbij is weer tot rust.


Maar als dat vechten en vluchten niet gebeurt, wat gebeurt er dan met de activering van ons zenuw en spierstelsel? De spanning die daarbij hoort gaat zich dan ergens opslaan. En op die plek kan die opslag een blokkade veroorzaken. Stressvolle gebeurtenissen op het werk en thuis, trauma’s, angst voor wat kan gebeuren, irritaties rondom COVID, maar ook de vele kleine stresserende gebeurtenissen kunnen zich zo ergens in je lijf vastzetten.
En op die plekken een blokkade geven van waaruit klachten kunnen ontstaan. Zo hebben veel lichamelijke klachten een relatie met stress. Hoofdpijn, maag en darmklachten, nek-rugklachten en hartklachten zijn bekende klachten die zich (extra) laten zien bij stress. De uitdaging is dan dat het lichaam die opgeslagen stress in die blokkades weer kwijt mag raken. En dat is precies wat we in cranio faciliteren. Dat die opgeslagen stress de kans krijgt alsnog weg te stromen of te ontladen.
Iedere plek in je lichaam heeft de mogelijkheid om stress op te slaan. En die plekken komen we in sessies tegen. En door bij zo’n plek met volle aandacht te zijn, kan die plek zich gehoord en gezien voelen. En vanuit daar kan hij zich ontspannen en/of ontladen. Soms gaat dat geleidelijk en soms met schokjes of grotere impulsen, waarbij met bijhorende emotie de plek zich ontlaadt en bevrijdt van de belasting die daar zat opgeslagen.
Herken je dat spanning door stress zich in je lichaam laat zien door lichamelijke klachten? En wil je ervaren wat cranio daarin kan betekenen? Maak dan een afspraak met me bij Zee van Ruimte.