1. Behandelingsmethoden
Behandelingsmethoden:

In onze praktijk passen we afhankelijk van wat nodig is verschillende behandelmethodes toe. Om een indruk daarvan te krijgen hebben we ere hieronder een aantal beschreven.

Aanraking
Onze huid heeft miljoenen receptoren die signalen aan de hersenen doorgeven. Deze maken oxytocine. In een cranio sessie staat aanraking centraal, waarbij de intentie is om liefdevol aan te raken zonder enig oordeel. Een juiste aanraking kan zo leiden tot ontspanning en helend zijn, waarbij gevoelde spanningen kunnen versmelten. Een juiste aanraking start niet met het aanraken van iets, maar vanuit een intentie van liefde en respect voor de ander.

Fascial release
Door stress, lichamelijk of emotioneel trauma kan fascia (bindweefsel) zich meer gaan hechten of verkleven, waardoor het niet meer goed kan meebewegen. Fascia houdt op deze manier stress in ons lichaam vast. Daarmee reageert het in ons lichaam op wat er buiten ons lichaam gebeurt. Andersom, als fascia zich minder hecht en verbindt, zich ontspant kunnen de structuren waarmee het verbonden is of die het omhult ook ontspannen.
In een cranio sessie zijn we met onze handen in verbinding met jouw fascia en de daarin opgeslagen spanning. Vanuit het bewustzijn van aanwezige spanning kan een fascia release ontstaan. Fascia kan eenvoudig vanuit bewustzijn zijn vorm en spanning veranderen. In negatieve, maar dus ook in positieve zin.

Werken in de drie ritmes
Ons lichaam kent allerlei ritmes. Iedereen kent de ademhaling en hartslag als belangrijke levensfunctie. Het Cranio Sacraal systeem is de derde levensfunctie van ons lichaam. Het Cranio Sacrale ritme regelt de werking van van alles wat er in het lichaam gebeurt. Stress, fysiek letsel of een (emotioneel) trauma verstoren dit natuurlijke ritme. Daardoor worden spanning en stress vastgehouden in het zenuwstelsel en ontstaan blokkades in de weefsels. Het Cranio Sacraal ritme biedt de therapeut de mogelijkheid om in contact te komen met deze blokkades, met plekken die gespannen, afgesloten of verwaarloosd zijn. De therapeut kan met een zachte druk en met aandacht de geblokkeerde stroming weer op gang brengen. Het zenuwstelsel krijgt als het ware opnieuw de weg gewezen naar herstel.
Het Cranio Sacrale systeem kent drie ritmes. In het snelste ritme werken we meestal lokaal en in de langzamere ritmes meer met het hele lichaam. Het kunnen voelen van de verschillende ritmes is een basisvaardigheid van de Cranio Sacraal therapeut. Het brengt ons in contact met de meest fundamentele kracht in jouw lichaam, een kracht die gezondheid creëert.

In een cranio sessie nodigen we het tempo van jouw cranio-ritme naar beneden (vertragen) uit en in een stillpoint kan het ritme tot stilstand komen. Traag, trager, traagst. Juist in de trage ritmes kan diepe ontspanning plaats vinden. En kan jij beter in die diepe ontspanning je healing proces doorlopen. En in de stillpointen die dan ook kunnen ontstaan kan regeneratie plaats vinden en kunnen spanningen oplossen.
Traag is de tegenhanger van snel. En bij stress heeft vaak de snelheid zo de overhand, dat onze lichaam en geest buiten de slaap in die snelheid blijven. Bij traagheid komt ons lichaam tot rust en dat is een belangrijke voorwaarde om voor herstel en om te ontspannen.

Ruimte geven
Het cranio ritme laat alles in ons lijf bewegen. Van boven naar beneden en van binnen naar buiten. Bij een gezond geboren baby gaat dat overal in het lijf soepel en ruim.  Spanningen zetten vast en zo kunnen spanningen zich weerspiegelen in plekken waar beperkte ruimte is. Door in een sessie ruimte te geven op die plekken kunnen spanningen vrijkomen. Bij ruimte geven nodigen we plekken in jouw lichaam uit hun bewegingspotentieel weer te ervaren. Een bekende plek in cranio die met spanning te maken heeft is de ruimte tussen atlas-occiput ofwel daar waar het achterhoofd verbonden is met de wervelkolom. Hier ruimte geven kan tot veel ontspanning en vermindering van klachten leiden.

Blokkades door trauma’s ontladen
Stress wil zich uiten in de vorm van vechten of vluchten. Maar als dat niet gebeurt, wat gebeurt er dan met de activering van ons zenuwstelsel en met de adrenaline en cortisol? Die gaat zich ergens opslaan. En op die plek kan die opslag een blokkade veroorzaken. Stressvolle gebeurtenissen, trauma’s, maar ook de vele kleine stresserende gebeurtenissen kunnen zich zo ergens in je lijf opslaan. En op die plekken een blokkade geven en vanuit daar kunnen klachten ontstaan. Zo hebben veel lichamelijke klachten een relatie met stress of ingrijpende gebeurtenissen. Hoofdpijn, maag en darmklachten, rugklachten en hartklachten zijn bijvoorbeeld bekende klachten die zich extra manifesteren als stress aanwezig is. De uitdaging is dan dat het lichaam die opgeslagen stress ook weer kwijt mag raken en dat we dat proces in een cranio faciliteren. Dat we die opgeslagen stress de kans geven weg te stromen of te ontladen.
Iedere plek in je lichaam heeft de mogelijkheid om stress op te slaan. En die plekken komen we in sessies tegen. En door bij zo’n plek met volle aandacht te zijn, kan die plek zich gehoord en gezien voelen. En vanuit daar kan hij zich ontladen. Soms gaat dat geleidelijk en vaak met schokjes of grotere impulsen, waarbij met bijhorende emotie de plek zich ontlaadt en bevrijdt van de belasting die daar zat opgeslagen.

Ontwinden
Stress kan leiden tot langdurige spanning en verkramping. Herinneringen aan wat is gebeurd zijn opgeslagen in de cellen overal in ons lichaam en leiden tot die verkramping. Bij ontwinding nodigen we fascia, spieren, botten en andere weefsels uit om uit die verkramping te komen. En het zijn vooral de fascia en spieren die uit verkramping komen. Die structuren bewegen bij ontwinding vanuit hun eigen wijsheid. Ze herhalen vaak bewegingen die in de herinnering zitten.

Afstellen alarmsysteem
Ons reticulair alarm systeem (RAS) helpt ons te reageren in alarm situaties. Door stress ervaringen uit het verleden kan RAS zijn afstelling te hoog hebben. RAS kan zichzelf aan en uitzetten en als die afstelling te hoog is, kan de sympathicus continue aan staan. Bewustzijn op het hier en nu en de afstelling die daarbij hoort kan RAS helpen op het juiste niveau te functioneren. Dat wil zeggen dat als er geen gevaar is RAS in rust staat en als er groot gevaar is hij vol aan gaat. Als RAS te hoog is afgesteld blijft hij continue in een te hoge stand staan.
Door verbinding te maken met RAS en hem bewust te maken van de uitvoering van zijn taak op dit moment, kan hij het inzicht krijgen dat het een tandje minder kan. Vaak is bewustzijn hierop al voldoende om naar een lager afstelling te gaan.

Stressreacties verminderen
Als we een potentieel gevaar ervaren via onze zintuigen, vinden in ons lichaam een cascade van activiteiten plaats. Met als doel om ons lichaam in staat te stellen te overleven. Die stress casacade gebeurt volautomatisch in ons reptielenbrein, zonder dat we daar invloed op uit kunnen oefenen. De aanleiding kan echt gevaar zijn, maar ook iets wat lijkt op gevaar uit het verleden. Dat iets uit het verleden zit opgeslagen in ons geheugen en is vaak niet eens meer bewust. Dat maakt dat de ene persoon soms veel heftiger reageert op een prikkel van de buitenwereld dan de andere persoon.
Als de organen betrokken bij de stresscascade overbelast zijn, kan dat leiden tot een overactiviteit en daarmee tot te hoge niveaus van cortisol en adrenaline. In een cranio-sessie kunnen we bij jou die organen langs gaan om ze tot weer in normale activiteit te laten komen. En kunnen we kijken of koppelingen uit het verleden in het hier en nu nog nuttig zijn.

Immuun systeem verbeteren
Ons alarmsysteem gericht op de buitenwereld (reactie op stress) heeft voorrang op ons alarmsysteem gericht op de binnenwereld (immuunsysteem). Dat komt omdat oorspronkelijk een alarmsituatie in de buitenwereld meestal direct levensbedreigend is en direct actie nodig heeft. Een fractie van een seconde te laat kan namelijk al het verschil tussen leven en dood berekenen.
Het immuunsysteem heeft dan ook te leiden onder chronische stress, omdat die stress de werking van het immuunsysteem vermindert. Bij chronische stress is het dan ook zinvol om te kijken of het immuunsysteem nog goed werkt en waar nodig dit systeem te stimuleren. Hierbij zijn thymus, lever, milt en darmen de organen die in een sessie aan de orde kunnen komen. Daarnaast spelen stamcellen en allerlei soorten afweercellen een belangrijke rol.

Somato Emotional Release (SER)
SER = Het loslaten (release) van emotionele (emotional) patronen die zich in het lichaam (somatic) hebben vastgezet. Het loslaten van emotionele blokkades die als energiecysten ingekapseld opgeslagen liggen in het lichaam. Om het loslaten te bereiken gaan we in een sessie een gesprek aan met de wijsheid van jou lichaam. We praten daarbij letterlijk met je innerlijk bewustzijn. Dit door middel van je stem te lenen aan een geblokkeerd lichaamsdeel of een geblokkeerde lichaamsfunctie.

Psoas release
De Psoas spier ligt diep in onze buik en is verbonden met je onderrug, bekken en bovenbenen. De Psoas functioneert als een uiterst sensitieve radar of spiegel voor onze diepste gevoelens, emoties en impressies. Daarnaast is dit bij uitstek het gebied waar angsten, gekwetstheid en trauma ingekapseld liggen. Door specifieke technieken kan je hierop tijdens een sessie bewustzijn krijgen. En vanuit daar kan je spanning ontladen en ontspanning ervaren.

Familieopstellingen
Familieopstellingen zijn een onderdeel van systemisch werk, welke zijn oorsprong vindt in het werk van Bert Hellinger. Systemisch werken gebruikt een aantal rituelen. Deze rituelen hebben als doel om te helen wat er misging. Tijdens een cranio sessie kunnen we die rituelen toepassen, zodat je bewustwording krijgt in blokkades en klachten die een relatie hebben met het familiesysteem waar je onderdeel van bent. Daarmee is systemisch werken een extra tool om tijdens cranio sessies in te zetten.

Vasculaire therapie (alleen in Weesp)
Door ouder worden, gebrek aan beweging, stress, slechte voeding en een verstoord slaappatroon neemt de bloedvoorziening in de microcirculatie fors af. Door aan het begin van een cranio-sessie ook vasculaire therapie toe te passen, verbetert in het hele lichaam en dus ook op de plek waar zich blokkades  bevinden de doorbloeding. Dat helpt het lichaam om opgeslagen trauma’s en spanningen los te laten. Zo is vasculaire therapie een waardevolle aanvulling op cranio. En ook losstaand van Cranio kan vasculaire therapie goed helpen om je eigen herstel te ondersteunen.
Een goed filmpje  over Vasculaire therapie
En als je zelf aan de slag wilt met vasculaire therapie nodig ik je uit om meer te lezen op mijn site  hierover.